Германия и еврозоната вече са в техническа рецесия, така че 3,5 млрд.

...
Германия и еврозоната вече са в техническа рецесия, така че 3,5 млрд.
Коментари Харесай

Мика Зайкова: 3,5 млрд. приходи в бюджета са имагинерни

Германия и еврозоната вече са в техническа криза, тъй че 3,5 милиарда доходи в бюджета са имагинерни. Това съобщи икономистът за " Твоят ден ".

" След служебния кабинет в приходната част от МФ са поставили 3,5 милиарда от горната страна. За да се реализиран те Брутният вътрешен продукт би трябвало да порасне с 1,8%. Тези милиарди не могат да се съберат единствено от растеж на събираемост. Има три въпроса, на които държавното управление да отговори, преди да твърди, че бюджетната прогноза е действителна. Първият е, че нито една интернационална финансова институция не е дала на България растеж от 1,8. Конкурентноспособността ни е паднала с 4 позиции за година, среща се на 57 място от 64 страни. Германия към този момент е в техническа криза, тъй че 3,5 милиарда са имагинерни ", заключи тя. 

По думите ѝ България е страната с най-голям условен дял на деноминирани в непозната валута заеми в Европейски Съюз - 71%.

" 100% дял от държавните предприятия значи декапитализация и липса на вложения. 3% бюджетен недостиг е вероятен, в случай че нищо не се случи в приходната част и има орязване на разноските. Приходната част е несигурна ", счита Зайкова.

От своя страна икономистът Румен Гълъбинов счита, че приходите са планувани амбициозно.

" Има изстудяване на европейските стопански системи, влиза се или в криза или е пред криза. Не може да се чакат феноменални растежи на износа. За да се случи 3% недостиг би трябвало по ПВУ да забележим дали ще получим втори транш и какъв брой ще е. Не сме сигурни какъв брой и по какъв начин ще получим откакто водим договаряния за предоговаряне. България сигурно ще би трябвало да вземе нов заем в евро против емисия на еврооблигации. Освен това евентуално ще се възобнови и календарът за заеми от вътрешния пазар против емисия на държавни скъпи бумаги ", акцентира той. 

Според него в разходната част с изключение на съкращаването на финансовата стратегия, това би трябвало да се случи и за общи държавни административни разноски. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР